Somajul tehnic, in contextul COVID-19

COVID-19 este, poate, cea mai grea provocare din ultimii ani, careia trebuie sa-i facem fata atat din punct de vedere uman, cat si in ceea ce priveste aspectele economice. Decretarea starii de urgenta, la inceputul lunii martie, a avut ca scop tinerea sub control al noului tip de coronavirus. Atunci, multe companii au fost nevoite sa isi inchida sau sa-si suspende activitatea. 

Chiar daca intre timp lucrurile s-au mai relaxat, iar starea de urgenta a fost inlocuita cu starea de alerta, este important sa stii cum sa ai grija de compania ta si, in acelasi timp, cum sa-ti protejezi angajatii. Astfel, somajul tehnic este una dintre solutiile pe care le ai la indemana. In cele ce urmeaza, iti prezentam un scurt ghid despre ce inseamna somajul tehnic in vremuri de criza, cine suporta cheltuielile cu indemnizatiile acordate in aceasta perioada, cum se calculeaza beneficiile salariatilor si care este procedura de urmat intr-o astfel de situatie.

UPDATE: In decembrie 2020, Guvernul a decis sa prelungeasca, pana pe 30 iunie 2021, acordarea somajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restrictionate din cauza pandemiei.

Ce este somajul tehnic, in contexul COVID-19

In plina pandemie de coronavirus, putine companii si institutii nu sunt afectate, in mod direct sau indirect, de masurile pe care autoritatile le-au impus pentru protejarea populatiei si stoparea raspandirii virusului. In conditiile in care specialistii in domeniul medical si al sanatatii publice estimeaza ca situatia poate dura chiar luni de aici incolo, este important sa stii ce solutii ai la indemana, ca angajator, ca sa-ti protejezi business-ul si sa nu iti pierzi salariatii. 

Intr-o astfel de situatie complicata, in care nu esti sigur de ceea ce iti va aduce viitorul, oricat de realiste ar fi estimarile, ai la dispozitie mai multe solutii legale:

  • munca la domiciliu – in cazul in care activitatea firmei tale poate continua si angajatii presteaza munca la domiciliu, fara sa fie obligatorie prezenta lor la birou. Aceasta situatie este reglementata succint de Codul Muncii; 
  • telemunca – daca activitatea companiei poate continua si angajatii lucreaza in regim de telemunca, adica pot munci din orice loc, nu neaparat de la domiciliu. Legea 81/2018 prevede conditiile specifice desfasurarii muncii in astfel de conditii; 
  • somajul tehnic – in cazul in care activitatea companiei nu mai poate continua si trebuie fie intrerupta partial sau total in perioada crizei, fie trebuie redusa temporar.

Din punct de vedere legislativ, in ceea ce priveste somajul tehnic, in perioada starii de urgenta determinate de COVID-19, sunt trei acte normative principale care reglementeaza situatia:

  • Legea 289 care introduce in Codul Muncii somajul tehnic din perioada starii de urgenta/asediu. Legea a intrat in vigoare pe 26 decembrie 2020 si completeaza Legea 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit calculatorvenituri.ro, Legea 289/2020 introduce un nou alineat dupa art. 52 alin. 1 lit. e) – lit. f) – care reglementeaza suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pe durata suspendarii activitatii si/sau reducerea acesteia ca urmare a decretarii starii de urgenta si/sau asediu potrivit art 93 din Constitutia Romaniei, republicata, si reia prevederile OUG 30/2020 ce reglementeaza suspendarea, modalitatea de impozitare, precum si decontarea sumelor din bugetul asigurarilor de somaj.
  • OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 – stabileste modul in care se aplica somajul tehnic pe perioada starii de urgenta, instituite prin Decretul prezidential 195/2020 (pana pe 16 aprilie, insa termenul poate fi prelungit, in functie de evolutia situatiei de pe teren).
  • OUG 32/2020 privind modificarea și completarea OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala – stabileste procedura prin care statul suporta indemnizatia de somaj tehnic. 

Asadar, conform reglementarilor in vigoare in data de 20.03.2020, in limbajul comun, somajul tehnic inseamna intreruperea sau reducerea temporara a activitatii din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, cauzata de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Somajul tehnic implica suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii. Cu toate acestea, precizam faptul ca angajatorul nu este obligat sa suspende toate contractele individuale de munca existente la nivelul unitatii, ci poate suspenda un numar limitat de contracte individuale de munca, in functie de specificul activitatii.

Vezi, mai jos, cum arata un model de decizie a angajatorului pentru somaj tehnic sau descarca-l de AICI .

Model decizie somaj tehnic

UPDATE || Ce acte depun angajatorii pentru subventionarea somajului tehnic

Valoarea somajului

Pentru acordarea banilor necesari platii indemnizatiei de somaj tehnic, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, urmatoarele documente:

  • Cerere semnata si datata de reprezentantul legal. Descarca AICI.
  • Declaratie pe propria raspundere. Descarca AICI.
  • Lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului. Descarca AICI.

Tabelul cu activitatile restrictionate in conditiile Legii nr. 55/ poate fi descarcat AICI. Acesta cuprinde activitatile restrictionare si perioadele in care se aplica/ s-a aplicat fiecare restrictie. In tabel se bifeaza casuta/casutele corespunzatoare activitatii/activitatilor restrictionate in conditiile Legii nr. 55/2020, se indica codul/codurile CAEN corespunzatoare activitatii/activitatilor restrictionate.

In ultimul rand al tabelului (*3 si *4) angajatorii:

  • *3) completeaza activitatea restrictionata ca urmare a actelor normative emise de administratia publica centrala si/sau a hotararilor comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
  • *4) completeaza perioada pe care a fost instituita restrictia, conform actelor normative emise de administratia publica centrala si/sau hotararilor comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

Toate documentele mentionate mai sus se depun conform dispozitiilor Ordinului 1600/2020 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XII alin. (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile aduse prin OUG 32/2020 pentru modificarea si completarea OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala. Ordinul 1600/2020 a intrat in vigoare pe data de 13 noiembrie 2020.

Documentele se pot depune si pe platforma aici.gov.ro, care a fost actualizata conform dispozitiilor Ordinului 1600/2020.

Cum se calculeaza indemnizatia pentru somajul tehnic

Calcul somaj tehnic

Potrivit Codului Muncii, valoarea indemnizatiei pentru somajul tehnic este de cel putin 75% din salariul brut pe care il avea fiecare angajat pe postul ocupat inainte de trimiterea in somaj tehnic (nu esti obligat sa trimiti in somaj tehnic toti salariatii).

In contextul actual, Guvernul a decis sa sprijine toate business-urile afectate direct sau indirect de starea de urgenta decretata ca urmare a epidemiei de COVID-19. Astfel, prin OUG 32/2020, se precizeaza ca valoarea indemnizatiei pentru somajul tehnic, suportata de stat, nu poate fi mai mare de 75% din castigul salarial mediu brut, prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 6/2020. Prin urmare, statul plateste doar sumele care nu depasesc aceasta valoare. Concret, salariul mediu brut este de 5.429 lei, ceea ce inseamna ca suma maxima pe care o acorda statul este de 4.071,75 lei. 

Potrivit OUG 32/2020, in conditiile in care bugetul tau, destinat platii cheltuielilor de personal, iti permite, valoarea indemnizatiei suportata de stat (4.071,75 lei) poate fi suplimentata de catre tine ca angajator, cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, tinand cont de prevederile Codului Muncii. 

In ceea ce priveste calculul valorii indemnizatiei, e bine sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • salariul de baza se refera la suma precizata in contractul individual de munca;
  • statul plateste o suma plafonata de 75% din castigul salarial mediu brut , nu din salariul de baza al angajatului; 
  • in calculul indemnizatiei nu intra: bonusurile, tichetele de masa, primele; este vorba strict de salariul de baza;
  • pentru indemnizatia acordata in caz de somaj tehnic, nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca;
  • impozitul pe venit pentru somajul tehnic este calculat potrivit prevederilor articolului 78 alin. (2) lit. b) din Legea 277/2015 privind Codul Fiscal  (cu modificarile aduse), adica cel care se refera la veniturile obtinute in afara functiei de baza.

Calculator somaj tehnic

Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza aceasta indemnizatie, poti folosi un CALCULATOR SOMAJ TEHNIC. Aplicatia este usor de folosit. Trebuie doar sa introduci in calculator salariul brut si vei obtine cuantumul indemnizatiei, precum si valoarea impozitului si contributiilor care se retin.

Tot pentru indemnizatia de somaj tehnic, un calcul avansat poate fi facut AICI.

Retine faptul ca un angajat nu poate beneficia in acelasi timp de somaj tehnic si de indemnizatie de somaj. Cu alte cuvinte, un salariat care are contractul suspendat si primeste o indemnizatie de la tine ca angajator, nu poate cere si ajutorul pentru somaj. Exceptie face situatia in care contractul de munca inceteaza in timpul suspendarii, din motive care nu tin de angajat. 

Cine beneficiaza de somaj tehnic in starea de alerta

In starea de alerta, de indemnizatia de somaj tehnic beneficiaza atat angajatorii, cat si urmatoarele categorii de persoane, conform Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020:

  • persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale
  • persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei
    avocati
  • persoanele prevazute la art. 67^1 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 69/2000 – sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori
  • persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe.

Tot prin OUG 70/2020, Executivul stabileste ca, in starea de alerta, perioada de somaj tehnic este considerata vechime in munca pentru stabilirea somajului. Iata textul din Ordonanta care clarifica aceasta exceptie de la regula: “Prin exceptie de la prevederile (…) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada de suspendare a raporturilor de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…), pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta instituite potrivit legii, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru indemnizatia de somaj”.

Somajul tehnic nu presupune incetarea relatiilor de munca. In cazul in care contractele de munca sunt suspendate, salariatii raman la dispozitia ta, pana la revenirea la normal, moment in care vor trebui sa revina de indata la munca. In acelasi timp, potrivit Codului Muncii, ai dreptul sa ai aceasta initiativa, fara consultarea in prealabil a salariatilor, deci hotararea este unilaterala.

Este de retinut faptul ca in perioada in care angajatii au contractele individuale de munca suspendate pentru somaj tehnic, si deci nu presteaza munca pana la remedierea situatiei, se calculeaza, se retin si se vireaza contributiile sociale obligatorii si impozitul pe venit pentru indemnizatiile acordate (considerate venituri suplimentare fata de salariu). De asemenea, este foarte important de mentionat ca orice alte indemnizatii, cum sunt cele pentru trecerea temporara in alta munca, reducerea timpului de munca, pentru carantina sunt considerate venituri asimilate salariilor si se supun Normelor de aplicare a Codului Fiscal.

Indemnizatie de somaj tehnic pentru angajatii sanatosi. In ce conditii?

Guvernul a adoptat, in iulie 2020, o Ordonanta de Urgenta prin care a instituit o noua masura de sprijin a angajatilor si angajatorilor care sunt nevoiti sa intrerupa activitatea din cauza infectarii cu COVID-19 a unor salariati, a anuntat Ministerul Muncii. Astfel, daca Directia de Sanatate Publica dispune suspendarea activitatii unei companii ca urmare a identificarii de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toti angajatii, cu exceptia celor aflati in concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizatiei de somaj tehnic, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Sprijinul financiar se aplica pe toata perioada in care activitatea este suspendata, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020. De aceasta masura nu beneficiaza salariatii aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.

Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial.

Somajul tehnic in contextul starii de urgenta

Indemnizatie somaj

In cazul in care esti nevoit sa-ti reduci activitatea sau o intrerupi temporar, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, ai doua posibilitati legale, pentru a-ti proteja business-ul si salariatii:

  • sa reduci programul de lucru – potrivit Codului Muncii, intr-o astfel de situatie, poti reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana si sa diminuezi corespunzator salariul angajatilor; nu poti aplica aceasta masura decat respectand urmatoarele conditii:
    • nu iti poti desfasura activitatea normal pentru o perioada care depaseste 30 de zile lucratoare;
    • specifici clar ca reducerea programului de lucru si a salariului sunt valabile doar pana la remedierea situatiei care a dus la luarea acestei decizii, adica pana la incetarea starii de urgenta si revenirea la normal, dupa epidemia de COVID-19;
    • te consulti in prealabil cu sindicatul reprezentativ la nivelul unitatii sau cu reprezentantii salariatilor, in functie de caz;
  • sa suspenzi, temporar, contractele individuale de munca – in acest caz, angajatii beneficiaza de o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75% din valoarea salariului mentionat in contractul individual de munca; nu se acorda indemnizatii, daca recurgi la reducerea programului de lucru si reduci in consecinta salariul.

Cine suporta cheltuielile in cazul somajului tehnic

OUG 32/2020 prevede ca statul plateste indemnizatia de somaj tehnic pentru salariatii tai, daca ai fost nevoit sa reduci sau sa intrerupi temporar activitatea, total sau partial, ca urmare a efectelor epidemiei cauzate de noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2. Cheltuielile sunt suportate integral de stat, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul Prezidential nr. 195 din 16 martie 2020, in baza unei declaratiei pe propria raspundere, pe care o completezi in calitate de angajator sau pe care o redacteaza reprezentantul tau legal. 

Este important de retinut ca, spre deosebire de prevederile initale ale OUG 30/2020, prin acest nou act normativ sunt elimnate doua prevederi importante din OUG 30/2020, și anume:

  • necesitatea obtinerii Certificatului de situatie de urgenta de la ministerul Economiei;
  • conditia conform careia trebuia sa inregistrezi o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere, cu cel putin 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020. 

Asadar, beneficiaza de subventionarea indemnizatiei de somaj tehnic toti salariatii afectati de contextul actual, in conditiile in care tu ca angajator depui, online, o declaratie pe propria raspundere, la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). 

Somajul tehnic, la fel ca intreruperea temporara a activitatii, telemunca sau munca de acasa, este o forma prin care iti poti proteja business-ul in aceasta perioada dificila, si, totodata, sa nu fii nevoit sa faci disponibilizari. Retine ca exista o procedura adaptata la situatia actuala, pentru a putea obtine sumele necesare indemnizatiilor pe care le acorzi angajatilor aflati in somaj tehnic, intr-un timp cat mai scurt si cu respectarea restrictiilor referitoare la deplasari si la pastrarea distantei sociale. 

Sursa – www.colorful.hr

Contactează-ne !