Cum te pregătești pentru interviul de angajare?

Pregătirea pentru interviul de angajare este o etapă importantă din procesul de căutare a unui loc de muncă. De aceea, trebuie să ne luăm timp să ne pregătim cu răspunsuri pentru eventualele întrebări din interviu și mai ales să mergem cu gândul că vom reuși. Acesta este momentul în care putem să câștigăm angajatorul de partea noastră și să-l convingem că noi suntem cel mai bun candidat pentru postul disponibil.

Așadar, hai să aflăm împreună ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru acest moment, care sunt posibilele întrebări și care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării.

Interviu_Angajare_Citat_inspirational

Programarea interviului de angajare este prima interacțiune cu posibilul angajator și poate avea loc prin telefon sau prin email. 

În momentul în care ești contactat pentru programarea interviului, asigură-te că știi adresa și ora la care trebuie să te prezinți. Fie îți notezi informațiile în timpul discuției, fie rogi persoana care te-a contactat să îți trimită detaliile printr-un mesaj sau e-mail. 

Caută pe hartă detalii despre cum poți ajunge la ei și notează-ți în calendar data, ora și detaliile. Nu ai vrea să uiți de acesta și nici să ajungi la ora sau locul greșit.

Află înainte informații despre compania unde vei merge, recitește anunțul de angajare și pregătește răspunsurile la întrebările posibile din timpul interviului.

Cele mai frecevente întrebări într-un interviu de angajare

  1. Cum te-ai descrie?
  2. Care sunt calitățile care te recomandă?
  3. Care sunt punctele tale slabe?
  4. Ce te face cel mai potrivit candidat?
  5. Ce realizări ai avut până acum?
  6. Ce îți dorești să faci pe viitor?
  7. Ce știi despre compania noastră?
  8. De ce dorești să lucrezi pentru noi?
  9. Care este experiența ta profesională?
  10. Ce studii ai absolvit?
  11. Preferi să lucrezi în echipă sau individual?
  12. De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?
  13. Cum te-ai înțeles cu colegii? Dar cu șeful?
  14. Ce ai face în situația……?
  15. Ce așteptări salariale ai?

Unele întrebări pot fi capcană și răspunsurile pot fi diferite, în funcție de poziția pentru care aplici, experiența ta, situația financiară și socială. Pentru a te ajuta în pregătirea interviului, apelează la un consilier vocațional de pe platforma Bun în Carieră. Va fi mai mult decât bucuros să te ajute să îți conturezi un discurs potrivit și să găsești răspunsurile cele mai potrivite.

Alege ținuta vestimentară pe care o vei purta la interviu.

Prima impresie contează așa că gândește-te care este cea mai potrivită vestimentație în funcție de postul la care ai aplicat și politica companiei (ea conține reguli interne de organizare). Ținuta ta trebuie să fie impecabilă, să fii îmbrăcat decent, curat și îngrijit, fără a ieși în evidență prin haine excentrice sau ieșite din comun.

De exemplu, dacă vrei să te angajezi pe poziția de ospătar într-un restaurant sau operator ghișeu într-o bancă, este foarte simplu să afli cum să te îmbraci. Du-te cu o zi înainte în locație și observă cum sunt îmbrăcați angajații. În cazul în care nu te poți informa astfel despre aceste aspecte, caută pe site-ul companiei ori pe pagina de Facebook poze cu angajații.

Mergi la intreviu încrezător, cu o atitudine pozitivă și respectă câteva aspecte importante. 

Fii punctual! Poți ajunge înainte la locație, dar intri cu maxim 5 minute mai devreme (dacă ajungi cu mult înainte, este posibil să nu aibă cine să te preia, deoarece angajatorul desfășoară altă activitate). Niciodată nu întârzii la un interviu! Dacă se întâmplă, cum ar fi cazul în care este traficul aglomerat, contactează angajatorul pentru a-l anunța, înainte de ora stabilită.

Atitudinea și poziția ta în timpul unui interviu sunt foarte importante. Fii sincer, calm, zâmbește și ascultă!

Ajuns la interviu, dă mâna corespunzător cu angajatorul. Nu îi strânge prea tare mâna, dar nici nu o lăsa prea moale. Strângerea mâinii trebuie să fie echilibrată. În cazul în care nu știi cum să faci, exersează cu un prieten intensitatea potrivită.

Pe tot parcursul interviului, păstrează contactul vizual cu intervievatorul, dar nu abuza de acest lucru. Totodată, este important să ai un limbaj al corpului adecvat și o tonalitate potrivită a vocii. Păstrează profesionalismul și nu deveni prea familiar cu angajatorul, chiar dacă acesta are o atitudine foarte degajată.

Răspunde cât de bine poți la întrebările adresate de angajator. Adresează și tu întrebări.

În cazul în care nu știi ce să răspunzi la o întrebare, spune că te vei informa despre acele lucruri și vei reveni cu răspunsul potrivit. Dacă ai nevoie de timp de gândire, reia o parte din întrebarea angajatorului, pentru a-ți pregăti răspunsul. Iar dacă crezi că ai greșit la o întrebare, nu te pierde! Important este să dai răspunsuri cât mai potrivite la următoarele.

Fii atent la tot ceea ce iți povestește angajatorul și pune și tu întrebări daca ai. Asta va arăta că ești interesat cu adevărat. Iată câteva întrebări pe care le poți adresa interlocutorului tău:

  • Cum de este liberă această poziție în companie?
  • Cum ar arăta o lună, un trimestru sau un an de succes în această poziție? Ce ar constitui o realizare remarcabilă pentru cineva în acest rol?
  • Care sunt unele dintre cele mai frecvente probleme și provocări pe care aș putea să le întâlnesc în acest loc de muncă?
  • Care sunt etape ulterioare acestui interviu?

Fii pregătit pentru probe și testări, chiar de la prima întâlnire.

În cadrul interviului, poți primi probe practice în funcție de poziția pentru care candidezi. De exemplu, poți da un test de limbă străină, de rapiditate în tastare sau, dacă candidezi pentru poziția de ospătar, proba poate consta în servirea clienților. Fii pregătit și pentru astfel de situații!

Uneori angajatorii vor să vadă cum reacționezi în situații limită. De exemplu, într-un job care presupune interacțiune cu clienții, angajatorul poate ridica tonul în timpul interviului pentru a verifica reacția ta în fața unui client recalcitrant. Menține un ton al vocii corespunzător în orice situație.

Există cazuri în care poți avea mai multe interviuri pentru același job, angajatorul dorind să verifice candidatura ta din mai multe puncte de vedere.

După interviu, urmează încă doi pași simpli pentru a reuși să câștigi cât mai mult din această experiență.

Pasul 1: Trimite  intervievatorului un email de mulțumire în 24-48 de ore. Subliniază că ai avut o experiență bună și ceea ce ai învățat (menționați 2-3 lucruri) te face să fii entuziasmat de rol și de companie. Transmite un mesaj scurt, cu o notă pozitivă.

Pasul 2: Dacă nu primești un răspuns mai devreme, trimite un e-mail de follow up în termen de 2 până la 4 săptămâni. Doar menționează când ai avut interviul și întreabă dacă s-a luat o decizie.

Cautare_Job_Interviu_citat_Motivational

Acum ești pregătit să ai un interviu reușit! Mult succes!

Sursa – www.bunincariera.ro

Contactează-ne !