A sosit momentul să vorbim despre una dintre cele mai fierbinți teme din lumea resurselor umane: importul de forță de muncă. Cu o piață a muncii schimbătoare și nevoi în continuă evoluție ale angajatorilor, aducerea lucrătorilor migranți reprezintă o soluție atractivă. Însă drumul până acolo nu pare nici simplu și nici clar.
Procesul de aducere a lucrătorilor migranți în România este adesea un labirint birocratic. De la obținerea vizelor și permiselor de muncă la respectarea tuturor regulamentelor fiscale și de ocupare a forței de muncă, te poți simți copleșit de complexitatea acestor proceduri. De asemenea, integrarea angajaților străini în cultura organizațională românească poate reprezenta o provocare. Diferențele culturale pot conduce la conflicte și la dificultăți în echipă, în special dacă nu există eforturi semnificative pentru adaptarea reciprocă. Iar barierele lingvistice pot ridica la rândul lor probleme.
Cum rezolvi problemele legate de integrarea lucrătorilor migranți
Vestea bună e că există totuși o soluție pentru toate aceste potențiale obstacole care te împiedică să-ți completezi echipele. OIM sau Organizația Internațională pentru Migrație, înființată în anul 1951, este principala organizație internațională și interguvernamentală activă în domeniul migrației, parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU). Iar ea activează și în România. Cu ce se ocupă mai pe scurt? Fix, cu ce te doare pe tine:
- Dă gratuit consultanță juridică pentru companii
- Te sprijină pe parcursul procesului de integrare
- Oferă cursuri de limba română pentru noii oameni din echipa ta
Primești consultanță juridică
După cum punctam și mai sus, navigarea peisajului legislativ al angajării lucrătorilor migranți poate fi un subiect complex. Această organizație îți simplifică procesul oferind servicii de consultanță de specialitate. Iar această consultanță este dedicată companiilor care au angajat sau intenționează să angajeze lucrători migranți. Vei primi prezentări, clarificări, explicații și bune practici cu privire la cadrul legal de încadrare în muncă a cetățenilor străini, drepturile și obligațiile angajatorilor, precum și ale angajaților. De asemenea, OIM România oferă informații privind regimul juridic al străinilor în România asigurând astfel premisele unor practici de angajare etice și legale.
Ești susținut în procesul de integrare al lucrătorilor migranți
Un prim pas pentru integrare este cunoașterea limbii țării în care lucrezi, iar OIM fix asta oferă printre altele: cursuri de limba română adaptate atât la nevoile angajaților, cât și ale angajatorilor, dar și metodologia de cursuri și pregătirea personalului companiei angajatoare în vederea formării și incluziunii angajaților non-UE. Numai așa lucrătorii migranți vor dezvolta abilitățile lingvistice necesare pentru o comunicare eficientă atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi. Pe lângă asta, procesul de integrare include și sesiuni de orientare culturală. Acestea sunt o componentă-cheie a integrării de succes și efective. Programele OIM de orientare culturală îi ajută pe lucrătorii migranți să se familiarizeze cu nuanțele culturii românești, pentru a se putea adapta mai ușor la locul de muncă, dar și în timpul liber.
Business-ul tău are numai de câștigat
În primul rând vorbim despre diversificarea forței de muncă. Iar îmbrățișarea diversității la locul de muncă îmbogățește perspectivele și abilitățile celor din echipă, promovând inovația și adaptabilitatea. Un alt plus al unui astfel de demers este accesul la un grup global de talente. Angajarea lucrătorilor migranți deschide porțile unui grup divers de persoane calificate, soluționând deficitul de forță de muncă. Iar serviciile OIM de consiliere juridică ajută companiile să respecte legile privind imigrația și munca, reducând riscurile legale.
Sursa – www.wearehr.ro
Cautati si alte locuri de munca in strainatate – > Aici
Cautati si alte locuri de munca in Romania – > Aici
Toate locurile de munca oferite de catre agentie – > Aici
Va multumim si va dorim succes!
Trimiteti mesaj direct agentiei prin butonul de mai jos!
Fie că ești în căutarea unui loc de muncă sau ai nevoie de angajați, apelați cu încredere la noi!
Recruiter Family Srl este o firma infiintata in 2017, autorizata de catre ITM Mures pentru a activa pe codul CAEN 7810. Suntem specializati in personal calificat si necalificat pentru locuri de munca in strainatate dar si in Romania.
- Aceasta clasa include listarea locurilor de munca vacante si recomandarea sau plasarea solicitantilor pentru o slujba, in situatia in care persoanele recomandate sau plasate in munca nu sunt angajati ai agentiilor de ocupare a fortei de munca.
- Activitati de investigare, selectie si plasare a fortei de munca, inclusiv activitati de cautare si plasare de personal executiv
- Activitati ale agentiilor si birourilor de casting, cum ar fi agentiile artistice
- Activitati ale agentiilor on-line pentru plasarea fortei de munca
Pentru mai multe detalii va rugam sa intrati pe pagina de CONTACT.