Informarea si alegerea unui consilier de cariera, ar trebui sa reprezinte primul pas, inainte de orice. Acest consilier te va ajuta sa iti stabilesti obiective realiste si in acelasi timp te va ghida catre locurile de munca potrivite personalitatii tale, in raport cu experienta, abilitatile si setul de aptitudini pe care le detii. 

Training-ul: face/trebuie sa faca parte din procesul de integrare, perfectionare si crestere a eficientei angajatului si ar trebui sa existe norme legislative, in codul muncii, care sa motiveze toate companiile, indiferent de dimensiune sau numar de angajati, sa implementeze programe de pregatire si dezvoltare profesionala a angajatilor.
Putem sa privim putin in trecut si sa observam, fara prea multa cercetare ca, pana in anii 2000, existau multi profesionisti si multi dintre acestia au trecut printr-o etapa de reformare si/sau reintegrare profesionala. Acest lucru s-a intamplat din cauza privatizarilor, industrializarii si tehnologizarii. Un efect de carambol generat de globalizare…
Ceea ce ar fi trebuit reprezinte un ciclu si fluxul normalitatii, acum a devenit un trend. Ce vrem sa spunem prin asta? Foarte simplu: daca ne uitam la firmele de consultanta care vand cursurile de formare profesionala, cate dintre acestea duc procesul pana la capat? Cate dintre acestea se ocupa intr-adevar de reintegrarea profesionala a persoanei care a platit pentru curs, a trecut examentul, a obtinut diploma? Nu multe firme fac acest lucru! De ce? Simplu: Profit! Pofit!
In concluzie, trainingul este procesul la care sunt “ supusi “ toti cei care si-au atins obiectivul (angajarea) si ocupa pozitia pe care au vizat-o atunci cand au decis, fie sa se angajeze pentru prima data, fie sa sa faca o schimbare.

Nu ne priveste in mod direct, dar este o remarca prin care incercam sa atragem atentia asupra modului in care oamenii motivati sa urmeze cursuri de formare profesionala, in vederea reformarii, pentru reintegrare, sa aleaga cu grija companiile cu care vor trece prin aceasta etapa a vietii lor. Altfel toate diplomele din lume, nu vor reusi sa le obtina locul de munca pe care si-l doresc, sau pentru care au investit resurse si timp in speranta de a il obtine.