Unele din joburile de pe piața muncii cer candidaților și scrisoare de intenție. De aceea, este important să-ți pregătești una pentru fiecare job la care aplici care îți cere o astfel de scrisoare. Află din acest articol cum să-ți pregătești o scrisoare de intenție bună și câteva modele care să te inspire.
Ce este scrisoarea de intenție și de ce este importantă
Dacă ne luăm după nume, o scrisoare de intenție are obiectivul de a-ți exprima intenția de a ocupa un anumit post, de a lucra pentru un anumit job sau pentru compania respectivă.
De ce este importantă scrisoarea de intenție? O scrisoare de intenție este importantă pentru că arată de ce ești interesat să lucrezi la compania respectivă, dar și de ce ești interesat să aplici pentru un anumit job.
Scopul scrisorii de intenție este să te prezinte și să sumarizeze pe scurt experiența ta profesională. În medie, scrisoarea de intenție ar trebui să fie de la 250 la 400 de cuvinte. O scrisoare bună de intenție poate genera interesul managerului de resurse umane și îi poate face să-ți citească CV-ul.
Structura corectă a unei scrisori de intenție
Ține minte, totuși, că o scrisoare de intenție este ceva suplimentar CV-ului tău, nu un înlocuitor. Adică nu trebuie doar să repeți ce este menționat în CV.
Dacă scrii o scrisoare de intenție pentru prima dată, redactarea ei poate fi destul de dificilă. Până la urmă, probabil nu ești un scriitor profesionist. Ideea este, însă, că nu trebuie să fii creativ sau chiar bun la scris. Tot ce trebuie să faci este să urmezi un format deja testat:
- Header: Informațiile de contact
- Saluți managerul de angajare
- Paragraf de deschidere: Iei atenția cititorului cu 2-3 din realizările tale de top
- Al doilea paragraf: Explici de ce ești candidatul perfect pentru jobul respectiv
- Al treilea paragraf: Explici de ce ești un matching bun pentru compania respectivă
- O formulă de încheiere
Sfaturi pentru o scrisoare de intenție care atrage atenția
Pentru a redacta o scrisoare de intenție care atrage atenția angajatorilor, ai nevoie să urmezi câțiva pași simpli. Iată mai jos câțiva dintre ei:
Fă-ți research-ul întâi
Înainte de a începe să scrii, află mai multe despre companie și despre jobul specific pe care îl vrei. Desigur, ar trebui să citești cu atenție descrierea jobului, dar și să folosești website-ul companiei, conturile de Twitter ale managerilor și profilele de LinkedIn ale angajaților. Acest research te va ajuta să-ți personalizezi scrisoarea de intenție, deoarece n-ar trebui să trimiți una generică. Te va ajuta să te decizi care e tonul potrivit.
Gândește-te la cultura organizației pentru care aplici. Dacă este o agenție de creație, cum ar fi un magazin de design, poate vei vrea să-ți asumi mai multe riscuri și să fii mai creativ, dar dacă este o organizație conservatoare, precum o bancă, s-ar putea să vrei să dai înapoi. Dacă este posibil, vorbește cu managerul de angajare sau cu altcineva pe care îl cunoști în companie, înainte de a-ți scrie scrisoarea de intenție. Îi poți trimite un e-mail sau un mesaj pe LinkedIn, punând o întrebare inteligentă despre job. Astfel poți începe scrisoarea făcând referire la interacțiunea voastră. Poți începe cu a mulțumim pentru conversația avută sau cu replica „am discutat recent cu X de la compania dumneavoastră”. Bineînțeles, nu este mereu posibil să contactezi pe cineva – sau s-ar putea să nu primești mereu un răspuns. Este în regulă, tot merită încercat.
Concentrează-te pe viitor
Deși CV-ul tău este menit să fie o privire în urmă asupra experienței tale și a ceea ce ai făcut, scrisoarea de intenție ar trebui să se concentreze pe viitor și pe ceea ce vrei să faci, spune Poate fi util să te gândești la asta ca la puntea dintre trecut și viitor care explică ce speri să faci în continuare și de ce. Din cauza pandemiei, există mai puține așteptări că veți aplica pentru un loc de muncă pe care l-ați făcut înainte. Există milioane de oameni care fac schimbări în carieră – voluntar sau involuntar – și trebuie să schimbe și să regândească modul în care setul lor de abilități se raportează la un alt rol sau industrie. Poți folosi scrisoarea de intenție pentru a explica trecerea pe care o faci, poate de la industria ospitalității la marketing, de exemplu. Gândește-te la asta ca la o oportunitate de a-ți vinde abilitățile transferabile. Deschide puternic.
Oamenii încep de obicei scrisoarea cu „Aplic pentru locul de muncă X pe care l-am văzut în locul Y”. Este o risipă. În schimb, începi cu o propoziție de început puternică. Începe cu concluzia – de ce această slujbă este interesantă pentru tine și ce aduci la masă. De exemplu, ai putea scrie: „Sunt un profesionist în strângere de fonduri de mediu, cu peste 15 ani de experiență, caut o oportunitate de a-mi aplica abilitățile în moduri noi și mi-ar plăcea să aduc cunoștințele și entuziasmul meu echipei voastre de dezvoltare în creștere.” Apoi poți include o propoziție sau două despre trecutul tău și experiența ta relevantă, dar nu îți repeta CV-ul.
Sunt șanse ca recrutorul să citească foarte multe scrisori de intenție, așa că vei vrea să-i atragi atenția. Dar nu încerca să fii amuzant. Umorul poate deseori să scadă din atenție sau să sune ca și cum ar fi de la sine înțeles. Stai departe și de banalitățile comune. Spune ceva direct și dinamic, cum ar fi: „Permiteți-mi să vă atrag atenția asupra a două motive pentru care aș de mare folos în echipa dumneavoastră”.
Dacă ai o legătură personală cu compania sau cu cineva care lucrează acolo, menționeaz-o și în prima sau primele două propoziții. Și adresează întotdeauna scrisoarea cuiva direct. Cu ajutorul rețelelor sociale, este adesea posibil să găsești numele unui manager de angajare.
Subliniază-ți valoarea personală
Managerii de angajare caută oameni care îi pot ajuta să rezolve problemele. Bazându-te pe cercetările pe care le-ai făcut mai devreme, arată că știi ce face compania și care sunt unele dintre provocările cu care se confruntă. Acestea nu trebuie să fie specifice, dar ai putea menționa modul în care industria a fost afectată de pandemie. De exemplu, ai putea scrie: „Multe companii de îngrijire a sănătății sunt copleșite de nevoia de a oferi îngrijiri de înaltă calitate, protejând în același timp sănătatea și siguranța personalului lor.” Apoi vorbește despre modul în care experiența ta te-a format pentru a satisface aceste nevoi; poate explici cum ai rezolvat o problemă similară în trecut sau împărtășești o realizare relevantă. Vrei să oferi dovezi ale lucrurilor care te deosebesc.
Există două abilități care sunt relevante pentru aproape orice loc de muncă în acest moment: adaptabilitatea și capacitatea de a învăța rapid. Dacă aveți exemple scurte care demonstrează aceste abilități, include-le. De exemplu, dacă ți-ați sprijinit echipa în trecerea la lucrul de la distanță, descrie cum ai făcut asta și ce abilități te-ai bazat.
Transmite entuziasm
Când nu te angajezi, de obicei nu este din cauza lipsei de competențe. Ci pentru că oamenii nu au crezut povestea ta, că ți-ai dorit postul sau că știai în ce te bagi. Managerii de angajare vor alege candidatul care a făcut să pară că acesta este jobul lor de vis. Deci, clarifică de ce dorești postul. Entuziasmul transmite personalitate. Scrie ceva de genul: „Mi-ar plăcea să lucrez pentru compania voastră. Cine nu ar face-o? Sunteți liderul industriei, stabilind standarde pe care alții doar le respectă.”
Nu te deranja să aplici dacă nu ești entuziasmat de un aspect al companiei sau al rolului. Urmărește tonul. În același timp, nu exagera cu lingușirile și nu spune nimic ce nu vrei să spui. Autenticitatea și sinceritatea sunt cruciale. Chiar dacă ai fost șomer de luni de zile și ai accepta orice loc de muncă în acest moment, vrei să nu pari disperat. Nu vrei ca tonul tău să-ți submineze mesajul, așa că fii profesionist și matur. O regulă de bază bună este să te pui în pielea recrutorului și să te gândești la „genul de limbaj pe care recrutorul l-ar folosi cu unul dintre clienții companiei”. Desigur, poate fi greu să discerni propriul ton în scris, așa că poate fi necesar să cereți cuiva să revizuiască o schiță (ceea ce oricum este întotdeauna o idee bună – vezi sfatul de mai jos).
Obține feedback
Este o idee grozavă să împărtășești scrisoarea de intenție cu câteva persoane. În loc să o trimiți și să întrebi, fii specific cu privire la tipul de feedback pe care îl dorești. În special, cere două lucruri. În primul rând, întreabă-ți prietenul dacă este clar care este atuul tău principal. Care este povestea pe care o spui? Sunt ei capabili să o rezume? În al doilea rând, întreabă-i ce este în neregulă cu scrisoarea. Alți oameni sunt mai în acord cu disperarea, supravânzarea, supra-modestia și vânzările mai mici și ar trebui să fie capabili să sublinieze locurile în care ai oprit tonul.
3 modele de scrisoare de intenție
Model de scrisoare de intenție pentru tineri fără experiență
Dacă nu ai experiență de lucru anterior, poți folosi următoarele exemple despre cum să redactezi scrisoarea de intenție. De exemplu, scrisoarea ta de intenție poate fi ceva de genul:
Exemplu fără experiență
„Stimate [Numele recrutorului],
Sunt entuziasmat să aplic pentru jobul [denumire job] la compania [numele organizatiei]. Deși sunt un aplicant entry-level, sunt pasionat să fac o treabă bună și eu am [câteva realizări care se potrivesc cu skill-urile și abilitățile căutate de ei].
Sunt foarte interesat să încep o carieră în domeniul [Domeniul tau], cum sunt [ceva concret care te face potrivit pentru acel job]. Cred că voi fi un …. Excelent mulțumită pasiunii mele, plus următoarelor realizări:
Exemplu 1 de realizare care folosește o abilitate căutată de ei
Exemplu 2 de realizare care folosește o abilitate căutată de ei
Exemplu 3 de realizare care folosește o abilitate căutată de ei
Sunt entuziasmat să vă arăt cum [2 abilități de care au nevoie] pot ajuta [obiectiv organizație] pentru [Nume organizatie]. Am putea seta un timp să discutăm nevoile dumneavoastră?
Cele mai bune gânduri,
[Semnătură digitală]
[Nume și prenume, Poziția]
[Telefon]
[E-mail]
Idei pentru angajați cu experiență
Dacă ai deja ceva experiență profesională, poți scrie o scrisoare de intenție care să sublinieze mai bine câteva dintre avantajele tale și din experiența ta. Iată mai jos un exemplu ceva mai general.
Exemplul 1 (general)
„Domnule / doamnă,
Sunt un profesionist foarte muncitor și determinat care caut oportunitatea de a excela într-o companie dinamică precum a dumneavoastră. Sunt încrezător că cunoștințele mele, abilitățile mele și experiența mea îmi vor permite să livrez rezultate de succes pentru orice companie într-o arie de poziții administrative. Te rog permiteți-mi să subliniez skillurile mele cheie:
– Abil să-mi gestionez eficient timpul prin planificare atentă și organizarea activităților de muncă
– Aptitudinea de a identifica și rezolva problemele eficient
– Abilități excelente de comunicare care rezultă în relații pozitive interpersonale
– Un istoric de a atinge deadline-urile și de a produce muncă de calitate de standarde înalte
– Abilitatea dovedită de a lua decizii informate bazate pe informații valide
– Capacitatea de a învăța și de a aplica noi informații rapid și precis
– Abilități bune de lucru cu calculatorul (pachetul MS Office)
Sunt convins că pot fi un angajat bun pentru orice poziție cere muncă multă, entuziasm și profesionalism și abia aștept să aud vești de la dumneavoastră în viitorul apropiat.
CV-ul atașat explică calificările și experiența mea.
Vă mulțumesc pentru timp și considerație.
Cu sinceritate,
X”
Greșeli pe care să le eviți când pregătești scrisoarea de intenție
Poți face și greșeli atunci când redactezi o scrisoare de intenție. Iată mai jos care sunt principalele greșeli pe care să le eviți.
1. Să te concentrezi prea mult asupra ta
Compania la care aplici angajează pentru că are nevoie de cineva care să facă ceva pentru ei. Înseamnă că, mai presus de orice, recrutorii vor să știe ce poți face pentru companie. Deși este esențial să vă împărtășiți realizările, fă legătura cu modul în care poți umple golul pe care acestea îl au. Apoi fă-ți cunoscute realizările într-un mod care se potrivește bine îndatoririlor funcției.
2. Împărtășirea tuturor detaliilor fiecărui loc de muncă pe care l-ai avut vreodată
În funcție de istoricul postului tău, acest lucru s-ar putea traduce printr-o scrisoare de intenție foarte aglomerată și confuză. În loc să te concentrezi asupra fiecărei poziții pe care ai ocupat-o vreodată, întreabă-te: ce experiență am care este relevantă pentru jobul pe care îl caut? Adaptează-ți scrisoarea de intenție pentru a vorbi despre acele abilități, în loc să oferi un rezumat complet al timpului tău pentru fiecare poziție.
3. Să scrii despre ceva inconfortabil
Scrisoarea ta de intenție nu este locul în care să-i spui noului tău potențial șef despre provocările recente cu care te-ai confruntat. Nu discuți de ce ai fost concediat sau demisionat de la un loc de muncă sau de ce te-ai mutat recent într-un oraș nou. Candidații trebuie să se concentreze pe acum. Angajatorii doresc informații actuale. De ce ai fost concediat sau ai demisionat nu este important și va fi văzut ca un semnal de alarmă. Intenția ta de a aborda o problemă poate și va părea mai mult ca un reflector asupra nesiguranțelor tale. Concentrează-te pe performanță și pe jobul pe care îl ai.
4. Scrierea unui roman
Nimic nu este mai rău decât o scrisoare de intenție lungă, asemănătoare unui roman, care îl obosește pe managerul de angajare doar privind-o. Aproape 70% dintre angajatori preferă o scrisoare de intenție de o jumătate de pagină sau mai puțin. Păstrează scrisoarea de intenție concisă și la obiect.
5. Reluarea CV-ului
Managerul de angajare v-a citit deja CV-ul pentru a vă precalifica ca cineva a cărui scrisoare de intenție ar trebui citită. Nu vărsați doar CV-ul în întregime. Ei vor ști și o vor ține împotriva ta.
6. Să fii prea banal
Expresii precum „Aș dori să aplic pentru un loc de muncă la…” sau „Cred că sunt candidatul perfect pentru această poziție”, vor face oamenii să se înfioreze. Evită comentariile banale, cum ar fi să te numești „jucător de echipă”. În schimb, fii mai specific și oferă exemple despre cum lucrezi bine ca parte dintr-o echipe.
7. Să fii un superfan al companiei
Nu-ți pierde scrisoarea de intenție vorbind despre cât de mult iubești compania într-un mod exagerat. Folosește scrisoarea de intenție pentru a spune companiei cum îi vei ajuta. Este grozav să-i măgulești, dar nu exagera.
8. Greșeli de exprimare
Acesta sună destul de simplu, dar atunci când aplici la multe locuri de muncă sau ești doar epuizat, pot apărea greșeli care ajung să te coste interviul. De fapt, 70% dintre recrutori spun că ar respinge automat o scrisoare de intenție cu o greșeală de redactare. Verifică de trei ori dacă ai adresat scrisoarea de intenție persoanei potrivite și că totul este corect ortografic și corect gramatical.
Sursa – BESTJOB Casual
Fie că ești în căutarea unui loc de muncă sau ai nevoie de angajați, apelați cu încredere la noi!
Recruiter Family Srl este o firma infiintata in 2017, autorizata de catre ITM Mures pentru a activa pe codul CAEN 7810. Suntem specializati in personal calificat si necalificat pentru locuri de munca in strainatate dar si in Romania.
- Aceasta clasa include listarea locurilor de munca vacante si recomandarea sau plasarea solicitantilor pentru o slujba, in situatia in care persoanele recomandate sau plasate in munca nu sunt angajati ai agentiilor de ocupare a fortei de munca.
- Activitati de investigare, selectie si plasare a fortei de munca, inclusiv activitati de cautare si plasare de personal executiv
- Activitati ale agentiilor si birourilor de casting, cum ar fi agentiile artistice
- Activitati ale agentiilor on-line pentru plasarea fortei de munca
Pentru mai multe detalii va rugam sa intrati pe pagina de CONTACT.