In cazul in care doriti sa aflati daca o agentie de recrutare functioneaza legal, apelati la persoane competente, care au cunostintele necesare pentru a va raspunde corect la intrebarile d-voastra, cum ar fi un avocat sau o firma de consultanta. Intr-adevar este mult mai simplu si mai putin costisitor sa chat-uim cu diferiti necunoscuti despre acest subiect sau sa punem cateva intrebari pe forum si apoi sa asteptam raspunsuri, care de cele mai multe ori vin de la persoane care nu au pregatirea necesara sa raspunda. In continuare, vom prezenta cateva modalitati de a verifica daca o agentie de recrutare functioneaza legal si este de incredere.

 Orice agentie de recrutare care plaseaza forta de munca in strainatate, pentru a functiona legal, trebuie sa aiba codul CAEN 7810 – Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca. Retineti ca orice companie, care nu are acest cod CAEN, nu are dreptul de a plasa cetateni romani la munca in strainatate. Codul CAEN se afla pe certificatul de inregistrare al companiei, deci tot ce trebuie sa faceti este sa cereti o copie a acestuia. In acest fel veti afla si daca compania exista cu adevarat.

Orice agentie de recrutare care plaseaza forta de munca in strainatate, trebuie sa fie acreditata de ITM – ul judetului in care este inregistrata agentia respectiva. (ITM – Inspectoratul Teritorial de Munca). Aceasta acreditare, licenta, este defapt un document pe care orice agentie care are o astfel de activitate, trebuie sa-l detina. In consecinta, daca doriti sa verificati compania prin care doriti sa ajungeti in strainatate, cereti- le sa va arate acea acreditare. Cei care o au sunt in regula…de ceilalti feriti-va!

Daca doriti informatii despre o anumita agentie de recrutare, in loc sa apelati la persoane necunoscute de pe internet, sunati la ITM. Orice agentie de recrutare legala, trimite trimestrial rapoarte la ITM, de aceea ITM-ul stie foarte multe lucruri despre activitatea acelei agentii. ATENTIE! Daca doriti sa aflati informatii despre o agentie de recrutare din Cluj Napoca, sunati la ITM Cluj. Daca veti suna la ITM Bucuresti, cu siguranta ei nu vor stii sa va dea nici o informatie si c el mai probabil va vor spune ca nici nu au auzit de acea agentie.